Tango

Deze pagina wordt momenteel herschreven.

Argentijnse tango gaat voor ons over in je eigen centrum kunnen blijven, in verbinding met een ander. Over samen genieten en spelen met die verbinding. De Argentijnse tango is een improvisatiedans, er zijn geen afgesproken volgordes van passen. Tango is als het leven zelf. Omdat de dans direct uit het lichaam komt wordt iedereen in de eigen verlangens en kwaliteiten geïnspireerd door deze dans.

Tango raakt de essentie

Hier komt een tekst over tango-essenties, zoals bijvoorbeeld balans, aarding, verbinding, intentie, overgave, flow, improvisatie, associatie en dissociatie, vrijheid, eenheid, sensualiteit, polariteit en elegantie. Deze essenties vormen de basis van onze lessen.

Tango als meditatie in beweging

Met aandacht aanwezig blijven geeft tango dansen een meditatief aspect. In het NU zijn, elke beweging is weer nieuw. Hierin kun je de eenvoud en de diepte van de tango ervaren. Op deze manier oordeel-loos observeren wat er gebeurt in jezelf wordt ook wel Mindfulness genoemd. In de tango gebeurt dit dan ook nog in contact met een ander! Zo aanwezig zijn kan ook een pure, ontspannen speelsheid naar boven laten komen.

Leiden en volgen

Hoewel de leiders en volgers rollen in de tango heel verschillend zijn, zijn ze zeker gelijkwaardig. De leider nodigt de volger uit en initieert een beweging binnen een veilig kader. De volger reageert actief en geeft op haar eigen manier de beweging in de muziek vorm. De man mag hierin weer echt man zijn, de vrouw mag echt haar vrouwelijkheid leven. Belangrijk voor kunnen spelen met leiden en volgen is aandachtig in het moment kunnen blijven. Mede daarom kun je het leren van tango ook als spiegel gebruiken.

Mindful tango is samen ontdekken, genieten en verwonderd zijn.
Amor de Tango

Ruimte laten in je dans voor de inbreng en impuls van de ander kan je dans nog speelser en spannender maken. De rollen van leider en volger worden zo nog meer met elkaar vervlochten. Verder kan het erg leuk en interessant zijn om ook de andere rol te ervaren of te leren. Dit is een verdieping die ook je dans zal verrijken.

Tango is lopen – lopen is tango

Hier komt een tekst over de tango-loop.

Tango begint bij de muziek

Tangomuziek heeft vele aspecten; soms ritmisch, dan weer lyrisch, melancholiek, hartstochtelijk, speels of energiek. De tangomuziek uit de gouden tijd van de tango heeft een duidelijke opbouw in zinnen en coupletten met herhalende themas. Dit maakt het voor de dansers makkelijker om als vanzelf te anticiperen, zodat het minder nodig is om na te denken. Daarnaast vind je in deze tangomuziek vele lagen, subtiel en prachtig om echt aandachtig naar te luisteren, om op te dansen. Dit in je dans kunnen uitdrukken kan magisch zijn. De dans maakt de muziek, je wordt gedanst door de muziek.

Let yourself be filled with the music to interpret it.
Guillermina Quiroga

Er wordt kan ook heel inspirerend zijn om tango te dansen op moderne neo-tango of non-tango muziek. Deze muziek wordt ook met regelmaat gebruikt in onze lessen. Echter, ook een salon met enkel traditionele muziek kan voor een enerverende en gevarieerde avond zorgen! Er is een enorme variatie aan energie in tango, wals en milonga van verschillende orkesten en uit verschillende periodes.
Het leren luisteren naar tangomuziek en het interpreteren ervan is een bijzondere uitdaging – iedere danser ontwikkelt zijn/haar eigen ‘oor’ hiervoor.

Tango is een gesprek

Duidelijk communiceren in de tango wordt veel makkelijker als je lichaam eenduidige signalen af kan geven aan je danspartner. Laten voelen waar je bent, met zo min mogelijk “ruis” eromheen. Een ontspannen aanwezigheid met een duidelijk besef van waar je as is. We laten je ontdekken waar in je lichaam je spanningen los kunt laten zonder je tonus te verliezen. Dan wordt een speels en rijk gesprek mogelijk, waarin beide partners inspireren en verrassen.

Opheffen van onbewuste spanningen in je lichaam is iets dat niet alleen je dans verdiept. Het kan je hele levenskwaliteit verbeteren. In onze lessen ontwikkelen we je lichaamsbewustzijn verder door oefeningen en onderzoek.

Tango is a conversation and in order to have a conversation you need silence. To communicate by impulses with another person you need to create a quiet space so that the tiniest of intentions is transmitted.
Veronica Toumanova

Omhelzing

De kwaliteit van de omhelzing is één van de belangrijkste aspecten van Argentijnse tango. De verbinding met de ander is hierdoor voelbaar, letterlijk tastbaar. Een ontspannen omhelzing geeft vrijheid en gemak in leiden en volgen. Aanwezigheid in de aanraking maakt het makkelijker om precies te blijven voelen waar de ander is. We spenderen veel individuele aandacht aan de omhelzing in onze lessen.

Hoe dichtbij we omhelzen is een keuze voor elk danspaar. Dit kan variëren van een open omhelzing met veel ruimte voor figuren tot hart tegen hart dansen. In onze lessen stimuleren we dansparen de omhelzing te vinden die voor hun comfortabel voelt.

Ontspanning, tango-stress, overgave, versmelten

Kunnen ontspannen in de verbinding kan ervoor zorgen dat de dansers in een ontspannen flow terechtkomen. Dan kun je ook genieten van de eigenheid van jouw dans, weer anders met iedere partner met wie je danst. Soms kan Argentijnse tango leren dansen ook hard werken zijn, vooral als je een nieuwe beweging aan het leren bent. Deze ligt dan nog niet in je lichaamsgeheugen opgeslagen en je hoofd kan in de stress schieten. Ontspannen mogen spelen met nieuwe passen kan je verder helpen. Regelmatig oefenen en tango-kilometers maken helpt ook.

Een ander interessante vraag kan het verschil tussen overgave, loslaten en versmelten zijn. Wanneer blijf je aanwezig, wanneer laat je los en verdwijn je uit je centrum? Dit raakt aan het verdiepen van de hartsverbinding zonder jezelf kwijt te raken, om uiteindelijk in een diep eenheidsbesef thuis te komen…. Een diepgeworteld verlangen dat veel tangodansers drijft.

Alles is energie?

Tango dans je met je hele lichaam, met je hele as, met al je energiecentra. Sommige mensen ervaren de energiestroom heel duidelijk in hun lichaam. Aandachtig zijn en ontspannen zal je vaak meer gevoelig maken voor de energetische uitwisseling met je partner. Wat je ook ervaart, het kan fascinerend zijn om te voelen waar in je lichaam je meer of minder gemakkelijk ontspant, en wat dat voor een effect heeft op je dans. Is energie het geheim van de tango?

Een rijke geschiedenis in het heel kort

Natuurlijk kunnen we de rijke historie van de tango geen recht doen in een korte samenvatting. Onder deze tekst vind je links die de geschiedenis van de tango in meer detail bespreken.
Aan eind van de 19e eeuw ontstond de Argentijnse tango in de armere wijken van Buenos Aires en Montevideo. Vele immigranten, voornamelijk mannen, leefden hier nadat ze uit Europa aankwamen. Uit de mengeling van verschillende culturen, muziek en dans van al deze landen is de tangomuziek ontstaan. Hoopvol voor een beter leven kwamen velen in slechtere omstandigheden terecht dan ze hadden gehad in hun vaderland. De muziek heeft dan ook veelal een duidelijk melancholieke sfeer, met teksten die verhalen over hopeloze liefdes en heimwee naar het verloren vaderland.

Sinds het begin van de 20ste eeuw werd tango meer en meer geaccepteerd door de respectabele burgerij in Argentinië. Met de komst van de grote orkesten maakt tango in de jaren 40 en 50 zijn gouden tijd door. De tango is meerdere keren overgewaaid naar Europa, wat onder andere resulteerde in de versie van de tango die nu op ballroom scholen wordt gedanst. Daarna beleefde de populariteit van de tango langere tijd een terugval, mede door een verbod onder het regime van Videla.

In de jaren 80 kwam er weer meer interesse in de Argentijnse tango en begonnen Argentijnse docenten de originele tango in Europa les te geven. Al meer dan 25 jaar wordt de Argentijnse tango nu weer gedanst in Nederland. Er zijn vele goede Nederlandse docenten en het aantal salons blijft groeien. Ook het aantal dansers, waaronder mensen van alle leeftijden, is nog steeds sterk aan het stijgen. In Nederland kan dan ook dagelijks op vele plekken worden gedanst.

- Artikelen -

  1. Aanmelden en voorwaarden
  2. Tango
  3. Franc Duking
  4. Natalia Saklakova
  5. Jeannine de Klerk
  6. Evelien Biesheuvel

- Wat is Mindful Tango? -


- Reviews -


- Links -