Wat is Mindful tango?

“Wat een bijzondere dag. Tango is veel meer dan een dans, tango is een vorm van zijn. Het gaat niet om de pasjes. Het gaat over afstemming en zijn in het moment, heb ik ontdekt. Zo heerlijk.”
Miriam Brummelkamp

Dansen in verbinding begint in je lichaam

De Argentijnse tango is een speelse, sensuele improvisatiedans. Een ontspannen verbinding zorgt ervoor dat je actief luisterend en open in het moment samen kunt zijn. Om dit te bereiken maken we je meer bewust van je eigen lichaam en verdiepen de verbinding van je centrum met de vloer. Naast deze verbinding omlaag werken we ook met een trotse, openhartige houding, een opgerichte as. Een ontspannen connectie tussen buik, hart en hoofd maakt het mogelijk om luisterend verbinding te maken met de ander. De dans wordt verder geïnspireerd door de verbinding met de prachtige muziek.

Argentijnse Tango – meer dan een dans

Mindful tango is de methode waarmee we deze dans aanleren. Hierin benaderen de tango steeds vanuit één of meerdere tango-essenties. Omdat de dans direct uit je lichaam komt raakt dit aan diepere essenties en verlangens in iedereen. We baseren onze lessen op deze onderliggende thema’s. Essenties zoals bijvoorbeeld balans en aarding, verbinding en sensualiteit, duidelijke intentie versus overgave, flow, improvisatie en vrijheid, polariteit, ontvankelijk zijn, elegantie en muzikaliteit. In onze les opbouw gebruiken we oefeningen om je de essentie te laten ervaren, te ontdekken hoe jij jouw bewegingskwaliteit hiermee kunt verbeteren.

Het spel van leiden en volgen

Eén van de belangrijkste dingen in tango dansen is de uitwisseling tussen leider en volger. Leiden gaat over je mannelijke energie sturen met een duidelijke intentie, je volger leren uitnodigen zonder duwend of aarzelend te zijn. Volgen vanuit je vrouwelijke energie is in actieve overgave leren dansen, je leider volgen en toch vol in je creatieve kracht blijven staan. Deze beide energieën zitten in iedereen, en het kan bijzonder zijn om beide rollen te ervaren. In de lessen wisselen hierin ook af en toe van rol, om hierin sneller te leren. Je kunt dan zelf ervaren welke rol jouw voorkeur heeft. Zo spelen met leiden en volgen kan je ook laten ervaren hoe de polariteit en de passie in je relatie te verdiepen.
Tango leren en tango gaan dansen is natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk, vol humor en samen genieten.

“Tango is vast heel moeilijk”

Dit misverstand houdt veel mensen tegen om tango te gaan leren. Onze Mindful tango methode zorgt ervoor dat je als vanzelf leert dansen, op een ontspannen manier. Tango gaat vooral over samen leren bewegen; je hoeft geen volgordes van passen te onthouden. Dat maakt het makkelijk voor veel mensen met de angst dat dansen moeilijk is. Voor een sfeer-impressie van Mindful tango bekijk het filmpje hiernaast.
We geven op zo’n manier les dat je al snel op salons (dansavonden, ook wel Milongas) kunt gaan dansen. Welkom in het thuis dat tango heet …

It Takes You to Tango

Omdat de tango direct uit je lichaam komt spiegelt de dans hoe je je in het leven beweegt. Je lichaam kan onverwerkte emoties opslaan in de vorm van spanning, ongevoeligheid of onbeweeglijkheid. Tango leren dansen op de Mindful tango manier nodigt je uit om meer ontspanning en beweeglijkheid toe te laten op die plekken. Je kunt er voor kiezen nieuwsgierig te zijn naar wat er gebeurt, en dit kan ruimte geven om te verwelkomen wat er is. Tango dansen kan je helpen meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, je vanuit diepere ontspanning te verbinden.

Tango leren is jezelf ontdekken. Tango dansen is jezelf loslaten.
TangoZen

Hoe zien de lessen gebaseerd op Mindful tango er uit?

In onze lessen nemen we de tijd om in het lichaam aan te komen, te aarden en te ontspannen. Bewegingsanalyse en dansopdrachten gebruiken we om de tango-essenties te kunnen ervaren. We gaan ook dieper in op de tango techniek die nodig is om een beweging helder te kunnen communiceren. Aan het eind van elke les kijken we hoe het geleerde in de muziek te dansen. We nemen de tijd om bewegingen te oefenen zodat je ze in je dans kunt integreren. We gebruiken inspiratie uit onder andere Mindfulness, Lichaamswerk, Tantra, Yoga en Pelvic Heart Integration.

Master technique and then forget about it and be natural.
Anna Pavlova

Wat is het verschil met Tantra Tango?

Mindful tango is onze methode waarmee we de dans benaderen. In Mindful tango weekenden of weken leer je de tango dansen vanuit deze methode, vanuit de essenties van de dans. In Tantra Tango weekenden of weken combineren we deze aanpak met onze ervaring, inzichten en oefeningen vanuit de tantra. Zo kunnen we dieper kijken naar thema’s als aanwezigheid, verbinding en polariteit in leiden en volgen. Dit wordt daardoor direct voelbaar in de dans, in de verbinding met jezelf, je partner en ook hoe je jezelf in de wereld zet.

Veel mensen associeren Tantra met seksualiteit. In onze Tantra Tangolessen kunnen sensualiteit, seksuele energie en polariteit tussen (dans)partners voelbaar worden. We gebruiken dit in onze lessen om de dans en de verbinding te onderzoeken en te verrijken, niet om richting seksualiteit te gaan.

Lesaanbod

Twee of drie keer per jaar organiseren we een Tantra Tango Beginnersweekend. In de zomer organiseren we vakantieweken, zowel voor beginners als voor half-gevorderden.
We bieden geen wekelijkse of twee-wekelijkse cursussen.

- Artikelen -

  1. Tantra tango weekendretraite voor beginners - Nederland
  2. Mindful tango & Tantra massage zomerweek - Frankrijk
  3. Tantra Tango zomerweek Frankrijk
  4. Wat is Mindful tango?
  5. TangoCoaching / Privelessen

- Impressie -

Kijk voor meer foto’s op Flickr


- Wat is Mindful Tango? -


- Reviews -


- Links -