Wat is Mindful tango?

“Wat een bijzondere dag. Tango is veel meer dan een dans, tango is een vorm van zijn. Het gaat niet om de pasjes. Het gaat over afstemming en zijn in het moment, heb ik ontdekt. Zo heerlijk. Ik heb genoten van het voelen en bewegen in verbinding. Terwijl ik dit schrijf, kan ik het weer voelen en ontspan ik. De dag die jullie hebben georganiseerd was een groot cadeau.”
Miriam Brummelkamp, 2014

Dansen in verbinding

De Argentijnse tango is een speelse, sensuele improvisatiedans. Een ontspannen verbinding, actief luisterend in elk moment maakt de dans. Om dit te bereiken maken we je bewust van je eigen centrum en verdiepen de verbinding daarvan met de vloer. We oefenen ook met een trotse, letterlijk openhartige houding, een opgerichte as. Een ontspannen connectie tussen buik, hart en hoofd maakt het mogelijk om luisterend verbinding te maken met de ander. De dans wordt verder geïnspireerd door de verbinding met de prachtige muziek.

Tango is meer dan een dans

We benaderen in elke les de tango vanuit één of meerdere tango-essenties. Tango leid en volg je direct vanuit je lichaam. De dans raakt daarom aan diepere essenties en verlangens in iedereen. We baseren we de lessen op deze onderliggende thema’s. Essenties zoals balans en aarding, verbinding en sensualiteit, duidelijke intentie versus overgave, flow, improvisatie en vrijheid, polariteit, ontvankelijk zijn, elegantie, muzikaliteit. In onze les-opbouw gebruiken we oefeningen om je te laten ervaren hoe je jouw bewegingskwaliteit hiermee kunt verbeteren.

Het spel van leiden en volgen

Een van de belangrijkste dingen in tango dansen is de uitwisseling tussen leider en volger. Dat gaat over je mannelijke energie sturen met een duidelijke intentie, je volger leren uitnodigen zonder dwingend of aarzelend te zijn. Vanuit je vrouwelijke energie in actieve overgave leren dansen, je leider volgen en toch vol in je creatieve kracht blijven staan. In de lessen wisselen hierin ook af en toe van rol, om beide energieën te ervaren en hierin sneller te leren. Op deze manier tango leren kan je laten zien hoe de polariteit en de passie in je relatie te verdiepen.
Tango leren en tango gaan dansen is natuurlijk ook ontzettend leuk, vol humor en samen genieten.

“Tango is vast heel moeilijk”

Dit misverstand houdt veel mensen tegen om tango te gaan leren. Onze Mindful tango methode zorgt ervoor dat je als vanzelf leert dansen, op een ontspannen manier. Tango gaat vooral over samen leren bewegen; je hoeft geen volgordes van passen te onthouden. Dat maakt het makkelijk voor veel mensen die bang zijn dat dansen moeilijk is. Voor een sfeer-impressie van Mindful tango bekijk het filmpje hiernaast.
We geven op zo’n manier les dat je al snel op salons (dansavonden, ook wel milongas) kunt gaan dansen. Welkom in het thuis dat tango heet …

It Takes You to Tango

Omdat de tango direct uit je lichaam komt spiegelt de dans jullie verbinding en hoe je je in het leven beweegt. De tango-essenties raken ook direct aan zielsverlangens. Je lichaam slaat onverwerkte emoties op in de vorm van spanning, ongevoeligheid of onbeweeglijkheid. Als we op deze manier tango leren dansen oefenen we ook om ontspanning en beweeglijkheid toe te laten op die plekken. Open nieuwsgierigheid naar wat er gebeurt geeft ruimte om te verwelkomen wat er is. Speelse oefeningen halen je uit een al te serieuze bui.

Tango leren is jezelf ontdekken. Tango dansen is jezelf loslaten.
TangoZen

Hoe zien de Mindful tango lessen er uit?

In onze lessen nemen we de tijd om in het lichaam aan te komen, te aarden en te ontspannen. Bewegingsanalyse en dansopdrachten gebruiken we om de tango-essenties te kunnen ervaren. We gaan ook dieper in op de tango techniek die nodig is om een beweging helder te kunnen communiceren. Aan het eind van elke les kijken we hoe het geleerde in de muziek te dansen. We nemen de tijd om bewegingen te oefenen zodat je ze in je dans kunt integreren. We gebruiken inspiratie uit onder andere Laban Bewegingsanalyse, Lichaamswerk, Tantra en Body-Mind Centering.

Master technique and then forget about it and be natural.
Anna Pavlova

Lesaanbod

Drie keer per jaar organiseren we een Mindful Tango Beginnersweekend. Daarnaast bieden we Tango Fundamentals aan in Arnhem / Veenendaal, op zaterdagmiddag.
We bieden geen wekelijkse of twee-wekelijkse cursussen komend voorjaar.

- Artikelen -

  1. Tango Fundamentals Voorjaar 2020
  2. Beginnersweekend Mindful Tango
  3. Wat is Mindful tango?
  4. TangoCoaching / Privelessen

- Wat is Mindful Tango? -


- Reviews -


- Links -